'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding''
Hippocrates (460-370 v. Chr.)
Gezondheid komt voort uit een gezonde levensstijl en de drie dosha’s (vata, pitta en kapha )in balans houden. Leven volgens de unieke persoonlijke basisconstitutie houdt gezondheid in stand. Voeding en Ayurveda. Bewustwording en bewustzijn zijn belangrijke begrippen binnen Ayurveda. De Ayurvedische Practitioner kan veel kennis, adviezen en hulpmiddelen verschaffen om iemand meer inzicht te geven in zijn gezondheidstoestand door het vaststellen van de persoonlijke constitutie en de eventuele afwijkingen daarvan. Dit schept de mogelijkheid voor een ieder om zoveel mogelijk gunstige voorwaarden voor gezondheid te creëren. Dit betekent leefstijl-adviezen, informatie en inzichten in hoe bewuste keuzes gemaakt kunnen worden.
Een ongezonde leefstijl, verkeerde voeding, stress, vervuiling, overprikkeling: het heeft allemaal invloed op ons lichaam en geest en daarom op onze gezondheid en ons welzijn. Een goed spijsvertering is van essentieel belang; dwz, volledige vertering en opname van voedsel plus het regelmatig en doelmatig afvoeren van afvalstoffen. Als we wat we eten niet goed verteren, worden giftige afvalstoffen gevormd, in Ayurveda noemen we dat 'ama'. Ama zorgt voor verstoppingen in de fijne lichaamskanaaltjes (de srota's) en wanneer daardoor vitale kanalen geblokkeerd worden kan dat fysieke en mentale klachten veroorzaken.
De spijsvertering is een prachtig proces waarbij alles wat je eet wordt omgezet in het voor het lichaam bruikbare voedingstoffen. Juiste voeding is voor elk mens verschillend en er kan dus geen algemeen advies worden gegeven. Üitspraken zoals 'melk is goed voor elk' of 'rauwkost is gezond' of 'eet elke dag een appel ' gelden dus niet voor iedereen. Zelfs bij het advies van 2 stuks fruit en 2 ons groenten kan nog een kanttekening geplaatst worden, niet elke groente of fruit is voor iedereen even gezond.
In een Ayurvedisch balans consult zal er dus eerst vastgesteld worden wat de specifieke aard is van jouw spijsvertering maar ook wat de huidige conditie is. Er wordt onderscheid gemaakt in 3 hoofdtypen; een onregelmatige spijsvertering(vata), een snelle spijsvertering(pitta) en een langzame spijsvertering (kapha) alle mengtype zijn verder denkbaar. Soms is er in eerste instantie een reinigend dieet nodig, waarna overgegaan wordt op een dieet om de balans te herstellen. Uiteindelijk is er een voedingsadvies voor de lange termijn om de herstelde balans te handhaven.